Sofia Language Center

ФИЛОСОФИЯ

Обучението по английски или друг език не е търговия, нито занаят. Професионалното обучение по чужди езици предполага много знания, умения, гъвкавост и креативност от страна на доставчика. Ако те не са налице, качеството на услугата ще е ниско, а ефектът - нулев.

Изберете си място, което да отчита Вашата нужда от практически знания и да Ви подготвя за бъдещите Ви езикови ситуации.

За много хора ученето на чужд език изглежда като непосилна задача. Трудно е човек да се ориентира на пазара, ако не разбира от чуждоезиково обучение.

Потребителите на чуждоезиково обучение имат нужда от активни знания, които да прилагат в практиката, заети са с десетки други задачи и нямат време за учене. И искат да проговорят веднага.

На почти всички им трябва английски за работа и за пътуване. Почти всички са в перманентен стрес, когато се налага да прилагат откъслечни знания и липсващи умения.

Все едно да карате кола, без да сте сигурни дали ще можете да спрете или да завиете.

Повечето хора се научават да карат кола. Повечето хора не вярват, че някога ще проговорят английски.

Както се казва на английски: „По-лесно е да се каже, отколкото да се направи”. Както се казва на български: „Всяко начало е трудно”, а както твърди една ирландска поговорка: „Доброто (правилното) начало е половин свършена работа”.

Обучението при нас е изцяло практически насочено и организирано така, че да се избегне стреса и да се пестят времето и парите на клиента.

Преодоляването на езиковата бариера е наш специалитет и най-отговорно мога да заявя, че всички, които сме обучавали до един са проговорили английски или съответния чужд език. Ние Ви учим на увереност и самочувствие.

Обучението върви леко, без особени затруднения. Напрежението и стресът дават обратен ефект. Човек учи най-добре в спокойна добронамерена атмосфера.

Ние не Ви критикуваме, не Ви притесняваме, ние Ви насочваме, водим и подкрепяме. Помагаме Ви да преодолеете, страха от грешки, страха да не ви се „върже езика на панделка“, учим Ви как да започнете и завършите мисълта си, как да не спрете по средата на изречението, защото не намирате точната дума. И ако все пак това се случи, ви подготвяме да знаете какво да правите.

Учим ви на техники за оцеляване в трудни лингвистични ситуации.

Учим ви на увереност и самочувствие.

Говоренето става с говорене. Няма как да се научите да говорите, ако не практикувате всеки учебен час. Поне 60-70 % от времето в час минава в практика на чуждия език.

Самочувствието идва когато знаете какво говорите, разбирате какво ви говорят, и владеете ситуацията, а не тя вас. За това не Ви е необходим „перфектен“ английски.

Разбира се, колкото повече и по-добър английски имате, толкова по-добре, но трябва да бъдем реалисти.

За да се справяте добре, Ви е необходим по-скоро добре дозиран и добре организиран активен английски, отколкото например бърз, но хаотичен английски, който не е разбираем за никого, включително и за Вас самите. Още по-малко Ви вършат работа само пасивни знания без умения за говорене.

За да е активен, Вашият английски, респективно всеки друг чужд език, трябва да се практикува. Ако не практикувате, в час, ще се окажете в ситуацията на човек, който се учи да плува около басейна на плочките или кара ски на килима в хола.

Колкото повече практикувате в час, толкова по-лесно ще Ви е навън, където от Вас ще очакват сами да се справите с комуникацията на чужд език, и то не винаги в толерантна езикова среда.

Мотивация? Лесно се придобива, но още по-лесно се губи. Ученето е дълъг процес. Ако Ви е скучно, няма да издържите дълго време.

Смята се, че трябва да се правят особени усилия, за да се задържи вниманието на децата, докато при възрастнте може да се разчита на самодисциплина. Което е сериозно недоразумение.

Ако на едно дете му е скучно, то няма да учи пълноценно, но ще присъства физически в час, защото родителите му са го пратили на училище. Ако на един възрастен му е скучно, той изобщо няма да дойде на училище следвашия път или на следващото ниво. Дори ако е предплатил.

Сериозното обучение, ако е професионално, е приятно (защото сте в час, както в буквалния, така и в преносния смисъл), забавно (защото ви е интересно) и върви леко (защото се справяте).

И най-вече сериозното обучение трябва да е полезно.

Няма универсална рецепта за обучение по чужди езици. Хората са различни и тези различия трябва да се уважават.

Ние отчитаме индивидуалния профил на всеки курсист.

Нивото, нуждите и целите се определят на устно интервю преди да започнете обучение при нас .

Ние не Ви принуждаваме да се съобразявате с нашите методи на обучение, а съобразяваме нашите методи с Вас. Вие ще имате собствен стил и темпо на учене.

Ние отчитаме индивидуалността на всеки отделен курсист, бил той 6-годишно дете, или 60-годишен бизнесмен, начинаещ или напреднал; някой, който се справя леко, или такъв, който смята, че „не му вървят езици”.

Курсистите имат различнен стил на живот, кариера, очаквания, интереси, изисквания, възгледи, вкусове, и психологически характеристики. Всичко това, заедно със специфичните им лингвистични проблеми и нужди, оформя уникалния профил на всеки от тях.

Проблемите се диагностицират и уникалният профил на всеки се дефинира на предварително уговорено устно интервю, на което имате възможност да се информирате за всичко, което Ви интересува по отношение на предстоящия учебен процес.

Езиковият материал се подбира така, че да отговаря на Вашите конкретни потребности, а стилът на работа е пригоден да е адекватен към вашия индивидуален стил на учене. Темпото на работа се съобразява с Вашето темпо на възприемане.

По време на работа Вие можете да задавате всякакви въпроси по отношение на езиковия материал, който се преподава, за английския език изобщо (или за езика който изучавате при нас), за метода или конкретната дейност в час.

Когато сте наясно какво се прави в час, защо се прави и сте убедени, че точно това е правилното за вас, вие сте спокойни, мотивирани, виждате ефекта и продължавате напред.

Този интерактивен стил на работа създава позитивна артмосфера на доверие и креативност, която е идеалната среда за развиване на говорните умения на курсистите.

Тъй като обучаваме заети хора, ние се стараем максимално да ги облекчим. Идеята за домашни и подготовка в къщи притеснява всички - дори тези, които имат време.

Ние сме реалисти. При нас обучението се случва в час. Но ако желаете да се готвите за училище, резултатите идват още по-бързо.

Наивно е да се очаква, че хора, които работят, имат семейства и хиляди ангажименти, ще пишат домашни. И ще учат редовно думи в къщи. Разбира се, ако го правят, резултатите идват два пъти по-бързо, но не може да се разчита на това.

При децата и тези, които се готвят за изпити, подготовката вкъщи (или на занималня при нас) обаче, е задължителна.

Програмите са гъвкави и по отношение на дните и часовете на занятията.

При индивидуалното обучение курсистите сами избират времевата рамка на обучението. Обикновено препоръчваме обучение 2 пъти в свдмицата по 2 учебни часа с продължителност 45 мин (или 1,5 астрономически часа на идване), в удобно за Вас време.

На настоящите ни курсисти, благодаря за доверието!

На потенциалните ни клиенти, благодаря за интереса!
 

Яна Арнаудова
Директор

Sofia Language Center